Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Sponsors

Nieuws van het scheidsrechterfront: Fluitend het jaar uit

19 december 2021 21:15


Pas 19 december en toch is de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop al weer gespeeld. Tijd om de balans eens op te maken en even terug te blikken op de seizoenstart.

Vooraf waren er toch wat doemscenario’s gepresenteerd vanuit de KNVB (minder scheidsrechters) en ook vanuit het eigen corps met minder beschikbare scheidsrechters (blessures en bewuste keuzes om minder/niet te fluiten in corona tijden). Gelukkig was er ook het opbeurende nieuws van een aantal nieuwe scheidsrechters die samen al een mooi aantal wedstrijdstrijden hebben gefloten.

In getallen gerekend waren er zo’n 164 wedstrijden te fluiten vanaf de O13 jeugd in competitie, beker, vriendschappelijk, 8x8 of 11x11. De KNVB vulde daar zo’n 16% van in. De verenigingsscheidsrechters floten 63% van de wedstrijden en in 21% van de wedstrijden hebben leiders zelf iets geregeld (Dank jullie wel!). Dat betekent dat we zo’n 75% van de zelf in te vullen wedstrijden hebben weten te bezetten.
S
ommige teams zijn helaas vaker aangewezen op eigen invulling dan anderen. Het voert te ver om het helemaal te detailleren. Wel kan worden gezegd dat 11x11 eerder wordt ingevuld. De MO13 en de MO15-2 gaan in vervolg van het seizoen 11x11 spelen. Meer 11x11 wedstrijden dus. Verder is het lastig om op vrijdagavond scheidsrechters te vinden voor het 35 en 45+ voetbal. De coronamaatregelen brachten pech voor de spelers maar verlaagden de druk op het regelen van scheidsrechters.

Terugblikkend kan ook worden gezegd dat de afgelopen maanden redelijk sportief zijn verlopen. Helaas zijn toch de nodige gele en rode kaarten getoond. Dat brengt wat administratieve rompslomp met zich mee, maar ook dat is redelijk voorspoedig verlopen. Voor een individuele scheidsrechter was het uiteraard vervelend maar al met al en over het geheel was het voor de verenigingsscheidsrechters een sportieve opstart van het seizoen.

Zelf heb ik tot nu toe wat minder gefloten. Ik heb echter met plezier gezien dat de nieuwe scheidsrechters een verrijking vormen voor de groep. Ik heb ook kunnen genieten van enthousiast en sportief fanatiek voetbal. Van juichen na een doelpunt en winst tot balende spelers na (onnodig) verlies tot tegenstanders die zich bewonderend uiten over een prachtig tegendoelpunt. En daar draait het uiteindelijk om. Dat is toch wel een voordeel van fluiten. Wanneer je er tussen loopt krijg je veel extra’s mee!
Namens alle scheidsrechters hele fijne dagen en tot volgend jaar.
Op een sportief vervolg van het seizoen,
 
Boris van Zomeren

Scheidsrechters vv Madese Boys
 
Bron: JvF / BvZ
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!