Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Sponsors

Spelregels


Spelregels
De voetbalspelregels zijn continue in ontwikkeling. De KNVB voorziet het beste in de informatievoorziening en daarom verwijzen we voor de spelregels naar de KNVB website.
Het downloadcentrum van de KNVB biedt de mogelijkheid de complete spelregels te raadplegen maar ook worden vereenvoudige versies gepubliceerd. Ook zijn er samenvattingen beschikbaar,

http://www.knvb.nl/assist/wedstrijdzaken/spelregels

http://www.knvb.nl/downloads/bestand/4843/samenvatting-spelregelwijzigingen-voor-arbitrage

18-09-2016
De KNVB heeft voor ons twee regels toegelicht omdat deze niet in eerste instantie duidelijk waren. Graag delen wij de reaktie met jullie omdat deze de regels verder verhelderd en mogelijk kan voorkomen dat er in de toekomst verwarring optreedt:

Regel 11, punt 2: "Vrije schop voor buitenspel wordt altijd genomen op de plaats van de overtreding (zelfs op eigen speelhelft)".


Vanuit Madese Boys: Deze zin komt in eerste instantie onlogisch over; van buiten spel kan toch uitsluitend sprake zijn op de helft van de tegenstander. En daar wordt dan toch de vrije schop genomen? Op de plaats waar de aanvallende speler buiten spel loopt?

Reactie KNVB: Buitenspel staan is als zodanig niet strafbaar. Pas wanneer de aanvaller vanuit zijn buitenspelpositie de bal speelt en/of raakt of zijn tegenstander aanvalt, dan maakt hij zich strafbaar aan buitenspel. Een indirecte vrije schop wordt toegekend op de plaats van de overtreding. Voorbeeld: als een aanvaller vanuit buitenspelpositie naar de bal rent en de bal op zijn eigen speelhelft speelt/raakt, dan zal op zijn eigen speelhelft een indirecte vrije schop toegekend moeten worden.

Regel 12, punt 2 "Als voordeel wordt toegekend bij een rode kaart situatie (of een tweede gele kaart) – dan is de spelhervatting een indirecte vrije schop als de overtreder bij het spel betrokken raakt".

 Vanuit Madese Boys: Hoe moet je de tekst "als de overtreder bij het spel betrokken raakt " uitleggen?

Reaktie KNVB: Bij voordeel laat je het spel (uiteraard doorgaan) dit was in het verleden al zo en nu nog steeds.

Oude situatie: De scheidsrechter wacht dan af tot het spel stil ligt en geeft dan alsnog de rode of de 2e gele kaart.

Nieuwe situatie: De scheidsrechter wacht nog steeds af tot het spel stil ligt en geeft dan de rode of de 2e gele kaart. Tenzij de overtreder zich weer in het spel mengt. Op dat moment fluit hij direct af en geeft de speler de rode of de 2e gele kaart en een indirecte vrije schop.

Voorbeeld:  de speler begaat een overtreding op de middenlijn waarvoor hij een rode kaart verdient. De scheidsrechter geeft voordeel, de aanvallende partij gaat verder met de aanval en wil op goal schieten. De overtreder is terug gerend en met een (correcte) sliding verovert hij de bal. In het verleden ging het spel dan verder.  Nu fluit de scheidsrechter af en geeft dan een indirecte vrije schop.(September 2016)Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!